Tippaaminen eri maissa

Tippaaminen eli toisella nimellä juomarahat on ylimääräinen maksu, joka jätetään kiitoksesti hyvästä palvelusta esimerkiksi ravintolassa aterioinnin jälkeen. Tippaaminen on helppoa ja edullista, mutta miten maailmalla tipataan oikein ja koska kuuluu jättää tippiä?

Suomessa harvemmin näkee kenenkään jättävän tippiä, mutta ulkomailla tämä on myös suomalaisille hyvinkin perinteinen käytäntö.

Etelä-Euroopan valtioissa on hyvin yleinen käytäntö jättää tippiä joskaan ei pakollista. Varaudu siis tippaamaan jos suuntaat matkasi kohti etelää.

Luottonetistä logo

Tipin jättäminen voi olla myös epäkohteliasta

Tippaamiskulttuuri vaihtelee maittain, joissakin maissa tippiä ei kuulu jättää sillä se voidaan nähdä jopa loukkauksena. Tyypillisesti kuitenkin tippiä jätetään noin 10 – 15 prosenttia laskun loppusummasta. Eli jos ravintolareissu maksaa 20 euro, kuuluu sinun jättää tippiä 2-3 euroa.

Joissakin maissa esimerkiksi tarjoilijan palkka koostuu lähes kokonaan tipeistä. Tästä hyvä esimerkki on Yhdysvallat jossa tarjoilijat voivat tehdä kovempaa tiliä kuin itse keittiön puolella työskentelevät kokit.

Japanissa ei missään nimessä kannata antaa tippiä. He näkevät ylimääräisen rahan tuputtamisen loukkaavana ja epäkunnioittavana. Japani ei suinkaan ole ainoa, jossa tippaaminen on loukkaavaa.

Tutustu eri maiden tippauskulttuureihin.

Tipin jättäminen on kohtelias tapa kiittää hyvästä palvelusta.

Tippiä voi jättää myös luottokortilla

Myös luottokortilla voi jättää tippiä. Luottokortti on turvallinen tapa jättää tippiä laskun yhteydessä. Turvallisuus korostuu varsinki jos korttiisi kuuluu matkavakuutus jota tarjoaa esimerkiksi Bank Norwegian tai Komplett Bank.

Luottonetistä logo