Lainahakemuksen liitteet - mihin niitä tarvitaan?

lainahakemuksen liitteet
Anni Moilanen
Kirjoittanut Anni Moilanen
Päivitetty 23. Tammikuuta, 2023

L Miksi voit luottaa meihin Lisätietoja

Me Luottonetistä.fi työskentelemme parempien taloudellisten päätösten eteen. Noudatamme erittäin tiukkaa sisältöpolitiikkaa, tämä kirjoitus saattaa sisältää viittauksia yhteistyökumppaneidemme tuotteisiin tai palveluihin. Tarkistamme jokaisen julkaisun säännöllisesti, jotta artikkelissa esiintyvät tiedot pysyvät ajankohtaisina.

Mitä liitteitä lainahakemukseen tarvitaan? Perinteiset pankit vaativat runsaasti erilaisia dokumentteja jo ennen lainahakemuksen lähettämistä, jotta voidaan antaa edes alustava luottopäätös. 

Yksityiset rahoituslaitokset kysyvät ylimääräisiä liitteitä vain epäselvissä tilanteissa, jos tarve vaatii.

Mitä liitteitä lainahakemukseen tarvitaan?

Suuremmat rahoitusyhtiöt ja pankit vaativat lainahakemuksen yhteydessä vähintään kopion palkkalaskelmasta, jos olet työntekijä. Eläkeläisten kohdalla vaaditaan kopio eläkepäätöksestä ja yrittäjien kohdalla viimeisin koko vuoden tilinpäätös. 

Eli yleisimpiä lainahakemuksen yhteydessä kysyttäviä liitteitä ovat:

Palkkalaskelma

Lainanhakija voi toimittaa kopion palkkalaskelmasta luotonantajalle esimerkiksi kuvankaappauksella tai kännykällä otetulla kuvalla.

Eläkepäätös

Eläkeläinen voi menetellä samalla tavalla toimittaakseen eläkepäätöksen lainanhaun yhteydessä.

Etuudet ja tuet

Jos lainanhakija on edunsaaja, on sillä merkitystä lainan takaisinmaksukykyyn. Näissä tilanteissa tarvitaan dokumentit mahdollisista etuuksista jotka vaikuttavat suoraan lainaan.

Yrittäjän tilinpäätös

Yrittäjien kohdalla lainahakemuksen yhteydessä voidaan vaatia uusinta tilinpäätöstä.

Lainahakemuksessa usein kysytään erittelynä kaikkia tuloja, jolloin luotonantaja voi halutessaan tiedustella lisää kyseisistä tulonlähteistä. Tällöin lainanhakijan on pyrittävä antamaan riittävä selvitys tulonlähteestä ja niiden jatkuvuudesta.

Voiko lainaa saada ilman liitteitä?

Nykyään suurin osa verkossa toimivista luotonantajista ja rahoituslaitoksista on siirtynyt käyttämään sähköisiä järjestelmiä kokonaisvaltaisesti. Myös lainankäsittelijät ovat saaneet avukseen uudenlaisia työkaluja, jotka nopeuttavat koko lainanhakuprosessia ja lainapäätös voidaan antaa nopeammin.

Yksi näistä työkaluista on ruotsalaistaustainen Instantor, joka robotiikallaan selaa lainanhakijan maksuhistorian läpi ja siihen pohjautuen antaa oman luottokelpoisuusarvionsa. 

Näin lainankäsittelijä voi yhdistää oman ja Instantorin antaman johtopäätöksen varmistaen mahdollisimman vastuullisen lainaamisen.

Kun lainahakemuksen tarkistamiseen käytetään ulkopuolisia työkaluja on lainapäätökset mahdollista saada jo minuuttien kuluessa lainahakemuksen täyttämisestä.

Ja kyllä, ulkopuolisten työkalujen käyttäminen on turvallista, sillä ne eivät säilö tietoa tai profiloi henkilöitä.

Jos haluat tavoittaa mahdollisimman monta pankkia ilman yhdenkään liitteen toimittamista, voimme auttaa sinua. Saatat kuitenkin joutua toimittamaan palkkatodistuksen mikäli jonkin luotonantaja sitä vaatii, jos valitset kyseisen toimijan lainatarjouksen.

Haluatko lainaa ilman liitteitä? Aloita heti.

Lainatarjousten pyytäminen on turvallista, eikä sido ottamaan lainaa vastaan.