Auto osamaksulla - onko se järkevää?

auto osamaksulla
Anni Moilanen
Kirjoittanut Anni Moilanen
Päivitetty 23. Tammikuuta, 2023

L Miksi voit luottaa meihin Lisätietoja

Me Luottonetistä.fi työskentelemme parempien taloudellisten päätösten eteen. Noudatamme erittäin tiukkaa sisältöpolitiikkaa, tämä kirjoitus saattaa sisältää viittauksia yhteistyökumppaneidemme tuotteisiin tai palveluihin. Tarkistamme jokaisen julkaisun säännöllisesti, jotta artikkelissa esiintyvät tiedot pysyvät ajankohtaisina.

Oletko ostamassa uutta autoa vai haluatko vaihtaa vanhan uudempaan? Auton ostaminen osamaksulla on vain yksi useista tavoista rahoittaa uusi auto. 

Me vertailimme eri rahoitusmuotojen kustannuksia keskenään, jotta tiedät mikä vaihtoehto tulee sinulle kaikkein edullisimmaksi.

Jo tässä kohtaa haluamme sanoa, että me autamme sinua mielellään löytämään edullisimman rahoituksen kilpailuttamalla potentiaaliset vaihtoehdot yhdellä ainoalla maksuttomalla hakemuksella, joka ei sido mihinkään.

Auto osamaksulla - mistä on kyse?

Auto osamaksulla tarkoittaa kauppaa, jossa auton rahoitus on järjestetty siten, että joka kuukausi maksat etukäteen autostasi tietyn summan. Summa pitää sisällään auton arvon, rahoituskulut sekä osamaksuun liittyvät korot, jotka saattavat olla jopa 20% vuodessa.

Miksi osamaksu on kallis vaihtoehto?

Osamaksu on hyvin suosittu vaihtoehto kun tarvitaan rahoitusta, mutta samalla on se on myös yksi kalleimmista. Nykyinen lainsäädäntö ei määrittele osamaksujen maksimikorkoa yhtä tarkasti kuin vakuudettomissa lainoissa, jolloin korko voi olla jopa 4 kertaa korkeampi.

Kuitenkin osamaksusopimus on helppo tehdä suoraan autoliikkeen toimesta tai vaihtoehtoisesti netistä, sopivaksi katsomasi rahoituslaitoksen sivuilla.

Se mitä sinulle ei kerrota: autoliikkeet saavat oman palkkionsa, kun he välittävät rahoituksen suoraan autoliikkeessä. Tämä tarkoittaa, että kaikki rahoitustavat joita sinulle ehdotetaan suoraan liikkeessä ovat kalliita, koska ne pitävät sisällään autoliikkeen oman välityspalkkion.

Osamaksujen suhteen ei kannata mennä halpaan. Osa autoliikkeistä mainostaa 0 korkoa tai ilman korkoa osamaksuille, mutta todellisuudessa hinta määrytyy etukäteen könttäsummana, jolloin se voidaan laskea todelliseen vuosikorkoon.

Mitä muuta kannattaa huomioida?

Autokaupassa osamaksut ovat yksi yleisimmistä tavoista järjestää rahoitus. Usein osamaksun saadaakseen auton ostajan pitää maksaa etukäteen tietty osa auton hinnasta niin sanottuna käsirahana, ellei toisin ole mainittu.

Käsirahan suuruus riippuu täysin autoliikkeen harjoittamasta politiikasta. Se voi olla joko 10% tai jopa 50% auton kokonaishinnasta.

Joidenkin autonostajien kohdalla saattaa myös olla, että käsirahan osuus rahoituksesta on järjestettävä vakuudettomalla lainalla ja loput pilkotaan osamaksuksi. Näissäkin tapauksissa voit käyttää lainojen yhdistämistä apunasi, jotta saat muutettua kaksi erillistä rahoituserää yhdeksi edullisemmaksi rahoituseräksi.

Käytetty tai uusi auto osamaksulla

Autoliikkeet eivät helposti myönnä osamaksuja edullisempiin autoihin. Monissa autoliikkeissä politiikka on, että vasta yli 10 000 euron autoihin voidaan myöntää osamaksu-rahoitusta.

Onneksi tälläisissa tilanteissa on mahdollista käyttää vakuudetonta lainaa, mikäli sellaisen edullisesti löytää. Vakuudeton laina on helppo lyhentää itselleen sopiviksi katsomissa erissä.

On kuitenkin toinen asia kannattaako ostaa auto osamaksulla vai suosiolla säästää rahat edullisempaan autoon. On hyvä muistaa, että auto on aina huono investointi, sillä se menettää arvonsa heti, kun se ajetaan ulos liikkeestä.

Jos etsit halpaa autoa osamaksulla, kannattaa jo hyvissä ajoin etukäteen tutustua sellaisiin autoliikkeisiin jotka tarjoavat tällaista mahdollisuutta.

Mitä osamaksusopimus edellyttää?

Osamaksusopimuksissa on sama periaate kuin lainoissa, eli henkilön on oltava vähintään 18 vuotias, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Eli ilman luottotietoja ei osamaksua voi perinteisellä tapaa saada.

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä on sinun ostettava auto yksityiseltä henkilöltä ja sovittava etukäteen kirjallisesti auton maksamisesta osissa.

Lähetä lainahakemus palveluumme ja me lupaamme etsiä sinulle parhaimmat rahoitusvaihtoehdot, joita voit vertailla itse ennen sopimuksen allekirjoittamista. 

Saat henkilökohtaisia lainatarjouksia rahoitusliikkeiltä jotka eivät ole sitovia.

Edullisempi kuin osamaksu? Aloita heti.

Lainatarjousten pyytäminen on turvallista, eikä sido ottamaan lainaa vastaan.