Lainan takaus - mitä se tarkoittaa?

lainan takaus
Anni Moilanen
Kirjoittanut Anni Moilanen
Päivitetty 23. Tammikuuta, 2023

L Miksi voit luottaa meihin Lisätietoja

Me Luottonetistä.fi työskentelemme parempien taloudellisten päätösten eteen. Noudatamme erittäin tiukkaa sisältöpolitiikkaa, tämä kirjoitus saattaa sisältää viittauksia yhteistyökumppaneidemme tuotteisiin tai palveluihin. Tarkistamme jokaisen julkaisun säännöllisesti, jotta artikkelissa esiintyvät tiedot pysyvät ajankohtaisina.

Lainan takaus on ajankohtainen termi jokaiselle, joka on hakemassa suurempaa- tai vakuudellista lainaa pankista tai yksityiseltä rahalaitokselta. Nykyään yhä harvempi laina vaatii takaajia, kun vakuudettomat lainat ovat nostaneet suosiotaan edullisten kustannusten ansiosta. Tästä saamme kiittää hallituksen asettamaa korkokattoa.

Lainan takaus on kuitenkin hyvä oppia ja ymmärtää perinpohjaisesti esimerkiksi ennen suuremman asuntolainan hakemista.

Mitä lainan takaus tarkoittaa?

Lainatakaus tarkoittaa toisen henkilön velvollisuutta lainasta, mikäli alkuperäinen lainaaja ajautuu maksukyvyttömäksi tai ei muuten vain pysty maksamaan lainaa takaisin. Yleisin takauksen kohde on asuntolaina, jonka yleensä takaavat vanhemmat tai sukulaiset.

Kaikissa tapauksissa suuremmatkaan lainat eivät vaadi takaajia, mikäli koko vakuusarvo pystytään järjestämään jollakin muulla tavalla, esimerkiksi vakuudettomalla lainalla.

Pankeilta voi myös lisäpalveluna ostaa ”lainatakauksen” tietyillä ehdoilla. Usein pankkien tarjoama takaus-palvelu on 30% lainakohteen arvosta, eli juurikin useimmiten se vakuudesta puuttuva määrä.

Nuoret saavat valtion lainan takauksen

Nuorille alle 35 vuotiaille ensimmäistä asuntoa ostaville on tarjoilla reilummat lainaehdot, mikäli heillä on käytössä ASP-tili. ASP-tilin avulla, valtion takaa jopa 85% asuntolainan kokonaismäärästä, korkotukilaskennoissa jopa 90%.

Myös opiskelijat saavat tietynasteisen valtiontakauksen opintolainallensa, mikäli valmistuvat sovitussa aikataulussa.

Kuka kelpaa lainan takaajaksi?

Takaajien löytäminen lainoille on vaikeaa, eikä itsekään kannata suinpäin ryhtyä takailemaan kavereiden lainoja. Lainojen takaamisessa on suuri vastuu ja se saattaa monille aiheuttaa myös ylimääräistä stressiä.

Jos et itse halua stressiä takaamisesta tai aiheuttaa kenellekkään stressiä, voit aina pyytää tarjouksen pankin lainatakauksesta tai suosiolla kilpailuttaa vakuudettomat lainat palvelussamme ja katsoa, jos saisit tarvittavan rahoituksen avullamme.

Suomessa takaajan voi toimia kuka tahansa oikeustoimikelpoinen henkilö, jolla on riittävästi tuloja ja varallisuutta vastaamaan lainaosuudesta, joka taataan.

Yleensä takaajan toimivat lainanhakijan vanhemmat, sukulaiset tai avio- /avopuoliso.

Takauksen muotoja on erilaisia

Takauksia on olemassa monenlaisia, mutta pääsääntöisesti ne voidaan jakaa kahteen luokkaan: henkilötakaus ja omaisuustakaus, joista kerromme lisää alempana.

Henkilötakaus:

Henkilötakauksessa lainanhakija pyytää esimerkiksi vanhempiaan takaamaan lainansa henkilökohtaisella omaisuudella, jolloin vanhemmat ovat viimekädessä vastuussa lainan takaisinmaksusta mikäli lapsi ei pysty selviytymään lainastaan.

Omaisuustakaus:

Omaisuustakauksessa takaaja asettaa jotakin omaisuuttaan vakuudeksi lainasta. Tälläisia omaisuuseriä voivat olla arvopaperit, asunto, kesämökki, auto ja niin edelleen. Niille kuitenkin lasketaan vakuudellinen arvo, joka ei välttämättä vastaa oikeaa hintaa.

Pankkien tarjoama takaus:

Monet pankit ovat ryhtyneet tarjoamaan lainoillensa takauksia lisäpalveluna. Palvelun kustannukset lasketaan suoraan lainakustannuksiin, jolloin ne saattavat nousta merkittävästi.

Valtion lainatakaus

Valtio tukee lainoja opiskelijoille ja nuorille asuntosäästäjille. Opiskelijat ovat oikeutettuja hakemaan opintolainaa valtion takauksella ja ASP-tilien omistajat ovat oikeutettuja saamaan asuntolainaa pitkälti valtion takaamana.

Viimeisin vaihtoehto on olla käyttämättä takaajia ollenkaan

Lainan voi saada myös ilman takaajia, mikäli omaisuutta löytyy omasta takaa riittävästi. Jos omaisuutta ei ole tarpeeksi kattamaan tarvittavaa vakuusarvoa, voi rahoituksen järjesteää myös vakuudettomalla lainalla, joka saattaa usein olla edullisempi ratkaisu kuin pankkien ehdottamat takaus-palvelut.

Me autamme löytämään halvimmat vakuudettomat lainat. Kilpailuta kaikki lainatarpeesi maksutta ja sitoutumatta palvelussamme. Lupaamme tehdä parhaamme löytääksemme parhaat lainatarjoukset juuri sinulle!

Lainan takaamiseen liittyvät riskit

Lainan takaamisessa on aina riskejä, jotka on otettava huomioon jo ennen sopimuksen tekemistä. Takaajan on syytä arvioida hyvin tarkasti henkilön luottokelpoisuutta ja luonnetta kantaa vastuu omasta lainastaan.

Taakajan riski on menettää suuri määrä omaisuutta, mikäli lainanhakija ei itse selviydy lainastaan sovitussa aikataulussa. Voi olla, että takaaja saattaa menettää koko vakuudeksi asetetun omaisuuden lainasta, vaikka lainanhakijan lainakohde olisikin jo myyty ja rahat palautettu vastineeksi osasta lainaa.

Nykyään kuitenkin yhä harvempi takaaja ajautuu maksumieheksi ja se tapahtuukin vain poikkeustilanteissa. Pankeilta vaaditaan suurta vastuullisuutta, vaikka asiakas ajautuisikin maksuvaikeuksiin.

Ensisijaisena vaihtoehtona pyritään ratkaisemaan lainaehdot uudestaan, jolla voidaan helpottaa joidenkin asiakkaiden maksukykyä.

Pankit selvittävät takaajalle hyvin tarkasti, millä perustein he voivat vaatia häneltä maksua. Samalla annetaan selvyys siitä kuinka paljon omaisuutta pitää taata ja kuinka kauan takaus on voimassa.

Tarvitsetko lainaa ilman takaajia? Aloita heti.

Lainatarjousten pyytäminen on turvallista, eikä sido ottamaan lainaa vastaan.